Lees online 
Wijzer in geldzaken
Facebook   Twitter   Youtube
Week van het geld verplaatst naar 2021
In verband met de maatregelen die nodig waren om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan, moesten we helaas de Week van het geld van dit jaar afgelasten. De 10e Week van het geld is verplaatst naar volgend jaar. Van 22 t/m 26 maart 2021 vieren we alsnog de Week van het geld! Dit najaar gaan we weer vol enthousiasme samen aan de slag om ook volgend jaar zoveel mogelijk leerlingen te leren omgaan met geld. 
   
Onderwerpen in deze nieuwsbrief
Coronacrisis en je geldzaken
Jaarplan 2020
Geldlessen.nl vernieuwd
Onderzoek: Schaamte bij armoede
EBF Conference Webinar
Nibud en Wijzer in geldzaken
Geldkrant ministerie van Financiën
Welk geldtype ben jij?
Welkom Nienke!
Week van het geld overgedragen
 
 
De coronacrisis en je geldzaken
Het coronavirus heeft voor vrijwel iedereen gevolgen. Gezondheid is nu het allerbelangrijkste. Maar Nederlanders maken zich ook zorgen over de gevolgen voor hun portemonnee. Juist in deze tijd helpen we Nederlanders graag om financieel fit te blijven en is er aandacht voor groepen die (financieel) kwetsbaar zijn. Op onze website hebben we daarom een speciale pagina gemaakt met tips over de coronacrisis en je geldzaken. Hierbij verwijzen we ook naar informatie van derden. Mochten jullie aanvullingen hebben, laat het ons weten via info@wijzeringeldzaken.nl. We vullen de pagina de komende tijd aan met nieuwe maatregelen en tips.

Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, willen we je vragen om deze pagina op social media te delen. Samen bereiken we de mensen die hier echt iets aan hebben!  
Deel het bericht
 
Jaarplan Wijzer in geldzaken
We hebben ons Jaarplan 2020 gepubliceerd. Hierin is beschreven wat we ondanks de coronacrisis idealiter in 2020 samen met onze partners willen bereiken. Juist nu werken we met veel energie samen aan allerlei initiatieven om Nederlanders financieel fit te maken. Krachtenenbundeling is in deze coronacrisis misschien wel belangrijker dan ooit.
 
Het Jaarplan 2020 is de eerste concrete uitwerking van de nieuwe koers die we in 2019 hebben ingezet. Hierbij is specifieke aandacht voor financieel kwetsbare groepen, zoals laaggeletterden, mensen met wisselende inkomsten, tijdelijke arbeidscontracten en mensen met (problematische) schulden. 
Download het Jaarplan 2020
 
Geldlessen.nl vernieuwd
De website geldlessen.nl is vernieuwd. Wijzer in geldzaken presenteert op deze website lesmateriaal, onderzoeken over jongeren en geldzaken, en informatie over financiële educatie. Kern van de website is de zoekmachine met lesmateriaal van diverse aanbieders over omgaan met geld. Docenten kunnen eenvoudig filteren op onderwijsniveau, leerdoel en type materiaal.  De zoekmachine bevat lessen voor mbo, voortgezet onderwijs, basisonderwijs en speciaal onderwijs die aansluiten bij de Nibud-leerdoelen en het hele jaar door te gebruiken zijn in de klas. Ook kunnen docenten zich vanaf nu inschrijven voor de speciale onderwijsnieuwsbrief van Wijzer in geldzaken, om op de hoogte te blijven van nieuw lesmateriaal en nieuws over financiële educatie.
Geldlessen.nl
 
Onderzoek: Schaamte bij armoede
Mensen die in armoede leven, schamen zich vaak over hun financiële situatie. Ze trekken zich vaker terug uit sociale situaties om zo om te kunnen gaan met hun schaamte. Hoewel dit idee aannemelijk is, was er tot op heden weinig wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen. Onderzoek van Tilburg University en de Vrije Universiteit Amsterdam toont aan dat mensen die hun financiële situatie slechter beoordelen (gedeeltelijk uit schaamte) inderdaad meer sociaal teruggetrokken zijn. Dit betekent dat als beleidsmakers arme mensen willen bereiken, ze meer moet aanbieden dan alleen monetaire steun. Armoede is immers duidelijk ook een sociaal probleem.
 
In de bibliotheek van Wijzer in geldzaken verzamelen we onderzoek op het terrein van financieel gedrag. Weet je nog meer interessant onderzoek? Laat het ons weten via info@wijzeringeldzaken.nl.
Lees de samenvatting
 
EBF Conference Webinar
Olaf Simonse sprak op de webinar van de European Banking Federation over het belang van financiële educatie in de zware economische tijden die voor ons liggen. Hij pleitte voor een Europese aanpak om kwetsbare groepen de komende jaren te ondersteunen bij het rondkomen met een lager inkomen. Andere sprekers waren onder andere Annamaria Lusardi een bekende professor op het terrein van financiële educatie, en Mario Nava, directeur bij de Europese Commissie. 
Lees hier de speech
 
Nibud en Wijzer in geldzaken versterken de samenwerking
Donderdag 5 maart kwamen het Nibud en Wijzer in geldzaken samen om de samenwerking tussen beide organisaties te versterken. Het was een waardevolle ochtend met een mooie opkomst waarin Arjan Vliegenthart en Joost Smits in een plenair interview in gesprek gingen over het doel en bestaansrecht van beide organisaties, de koers voor de komende jaren en uitdagingen en kansen in de samenwerking. De komende tijd gaan we kijken hoe we via de verschillende projecten elkaars missie nog verder kunnen vesterken. 
 
Geldkrant ministerie van Financiën in samenwerking met Nibud 
Vanwege het 60-jarig bestaan van het Personeelsfonds van Financiën, heeft het fonds in samenwerking met het Nibud een geldkrant gemaakt.  Deze geldkrant is goed ontvangen door de medewerkers van Financiën. De krant bevat naast informatie over hoe het fonds medewerkers kan ondersteunen bij geldzorgen ook veel tips van het Nibud. De krant heeft geleid tot veel nieuwe donateurs bij het fonds en aanvragen waarbij duidelijk werd dat de krant het extra zetje heeft gegeven om hulp te vragen.  
 
Welk geldtype ben jij?
De gastlessen van Bank voor de klas in de Week van het geld gingen niet door, maar thuis leren en samen praten over geld kan natuurlijk wel! Bank voor de klas heeft een superleuke lesbrief over geldtypes gemaakt, geschikt voor groep 6, 7 en 8. In de les ontdekken kinderen welk geldtype ze zelf en anderen zijn!
Bekijk de lesbrief
 
Welkom Nienke Kisters!
Op 1 april is Nienke Kisters bij Wijzer in geldzaken gestart als online adviseur. Zij is de opvolger van Ineke Kuiper. Ineke wil iedereen bedanken voor de prettige samenwerking de afgelopen jaren. Nienke gaat de komende tijd met onze websites aan de slag waaronder onze nieuwe website geldlessen.nl. In het volgende artikel kun je meer lezen over geldlessen.nl
 
Projectmanagement Week van het geld overgedragen
Afgelopen week heeft Résalieke Vlieger het projectmanagement van de Week van het geld overgedragen aan Oscar de Grave. Résalieke wil iedereen bedanken voor de prettige samenwerking de afgelopen jaren. 
Bekijk het LinkedIn-bericht
 
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
 
Facebook   Twitter   Youtube
...